Νίκος Χουντής, ευρωβουλευτής Λαϊκής Ενότητας

31/01/2011 Νέες μελέτες ενοχοποιούν την ασπαρτάμη

Τη λήψη άμεσων μέτρων από την Κομισιόν ζητεί ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, με ερώτησή του προς την Επιτροπή,  ζητεί την άμεση  επαναξιολόγηση της άδειας χρήσης της ασπαρτάμης με βάση τις νέες μελέτες και τηρώντας την αρχή της προφύλαξης.

Η προώθηση αμφιβόλου ασφάλειας προϊόντων στους καταναλωτές επανέρχεται στο προσκήνιο μετά από δύο πρόσφατες μελέτες που έγιναν στα τέλη του 2010, σχετικά με την επικινδυνότητα της  ασπαρτάμης. Η ασπαρτάμη είναι μια γλυκαντική ουσία που χρησιμοποιείται σε "λάϊτ" προϊόντα, αναψυκτικά, χυμούς φρούτων, τσίχλες χωρίς πρόσθετα σάκχαρα, αλμυρά σνακς, παγωτά με μειωμένες θερμίδες κλπ.

Κατά την πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition η κατανάλωση της ασπαρτάμης αυξάνει κατά 27% τις πιθανότητες πρόωρου τοκετού όταν οι έγκυες γυναίκες καταναλώνουν ένα ανθρακούχο ποτό την ημέρα, κατά 35% όταν καταναλώνουν 2 ή 3 και κατά 78% όταν καταναλώνουν πάνω από 4 ανθρακούχα ποτά την ημέρα. Η δεύτερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση American Journal of Industrial Medicine, δείχνει ότι η κατανάλωση ασπαρτάμης αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος και των πνευμόνων.

Βέβαια  η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, η γνωστή σε  όλους μας και για την ανοχή της όσον αφορά τα μεταλλαγμένα, γνωμοδότησε τον Απρίλιο του 2009 ότι "με βάση τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα δεδομένα δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η ασπαρτάμη έχει τοξική ή καρκινογόνα δράση". Εδώ να σημειωθεί ότι μέχρι το 2000 η ασπαρτάμη παρασκευαζόταν από θυγατρική της Μονσάντο.

Ο Νίκος Χουντής ζητεί επίσης από την Επιτροπή να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων νέα γνωμοδότηση υπό το φως των νέων δεδομένων.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως "πρόκειται για ένα θέμα που άπτεται της δημόσιας υγείας των Ευρωπαίων πολιτών και ιδιαίτερα των παιδιών και των νέων και των εγκύων. Για άλλη μια φορά πρέπει να κινητοποιηθούμε ώστε το οικονομικό κέρδος να μην τίθεται πάνω από την προστασία της υγείας των καταναλωτών".